Volem impulsar estratègies per afavorir la demanda de productes agroecològics i agroalimentaris locals; un sector clau per a la transició ecosocial. Aquí proposem a espais comunitaris, ateneus, casals o xarxes de barri o poble fer comandes col·lectives agregades a vàries productores d’una mateixa zona per tal de poder unir recursos logístics de desplaçament. Posem a disposició aquests recursos i materials que hem anat desenvolupant en una comanda de prova a l’Ateneu La Base del Poble Sec, Barcelona, per si voleu replicar l’experiència. Si us animeu a fer-ho i teniu qualsevol dubte, podeu escriure a hola@pamapam.org, estarem encantades de donar-vos suport per a fer-ho possible.

Aquestes iniciatives poden ser una resposta puntual a la crisi però també una llavor que generi relacions amb el moviment agroecològic des d’espais més urbans i ens permeti avançar cap a la sobirania alimentària en els nostres espais.


 

Material i serveis necessaris

Local

On rebre els productes i poder fer el repartiment. Ha de comptar amb:

  • Nevera: si hi ha productes com làctics i carn
  • Congelador: si venen productes congelats
  • Bàscula: si venen productes a pes que es porten a granel
Comptabilitat i economia

Si l’espai té una persona que porta l’economia serà més àgil. Algunes coses a tenir en compte:

  • NIF per fer factures (es pot fer sense factura si no en teniu)
  • Número de compte per domiciliar o des d’on fer el pagament si no es fa en efectiu
  • Canvi: bitllets i monedes petites per al dia del repartiment
  • Calcular el marge addicional per pagar transport. En el cas del full de càlcul de referència hi ha un 5% però si la comanda és més petita o d’un territori  més apartat, pot ser que s’hagi d’augmentar.
Contacte territorial

Un dels principals esculls que tenen les proveïdores petites a l’hora de vendre els seus productes és la logística, per això fomentem que es busqui algun contacte que tinguem que treballi amb productors i ens serveixi d’enllaç per poder fer una comanda agregada que comparteixi el transport. Aquest contacte pot rebre les comandes dels diversos proveïdors i baixar-ho al nostre espai en el dia acordat. Per tal de facilitar aquesta tasca prioritzem utilitzar com a molt 3 o 4 proveïdores diferents.

Proveïdores

Podeu utilitzar el mapa d’ Abastiment Agroecològic per buscar proveïdores properes al nostre contacte. També es pot prioritzar que de tot el catàleg de productes ens ofereixin aquells dels que tenen més necessitat de donar sortida.


Calendari

S’ha d’establir un calendari clar per compartir-lo amb les proveïdores i amb les famílies que fan comanda. Us proposem els intervals de temps que ens han sigut factibles a nosaltres, en total és un procés de 2 setmanes.
 
Dia 0 Pensar territori, contactar amb la persona de contacte i pensar els possibles proveïdores
Dia 5 Tancar productes/preus/estoc
Dia 7 Enviament full comanda a les famílies
Dia 10 Tancament de comanda. Enviament de comanda ageagada a les proveïdores

Dia 14 (la data és aprximada i es pactarà amb les proveïdores)Entrega del producte (matí). Repartiment dels productes (tarda). Es pot establir un horari per torns de recollida per no acumular molta gent alhora a l’espai de recollida


Full de comanda

Aquí trobareu un un full de comanda de referència (amb les dades que es van utilitzar per a la comanda de prova) que podeu reaprofitar. Es pot descarregar amb el botó “Download”.


Correus i missatges de mostra

Aquí hi ha un recull amb exemples de missatges per proposar fer comanda a través de grups de txat i mostres de correus a la gent que compra i a les persones proveïdores. Podeu replicar i adaptar al gust si us agilitza la feina.