Claus i reptes per a la creació d’una comunitat digital

Crida a la participació a la comunitat Digital de Pam a Pam

Després de 5 sessions ens trobem a la meitat del procès de consolidació de la Comunitat Digital de Pam a Pam. Aprofitem per reflexionar sobre tot el que hem aconseguit i a quins reptes ens enfrontem en les properes sessions.

Com ja vam anunciar al Desembre, hem estat preparant i dinamitzant juntament amb les cooperatives Dabne, Jamgo i Coopdevs, un seguit de sessions per autoforma-nos en eines digitals i apoderar-nos col·lectivament del manteniment de la plataforma digital de Pam a Pam.  Després de 5 trobades ja ens anem coneixen les unes a les altres i estem aprenent a adaptar els ritmes de cada sessió per a que totes hi puguem contribuir.

Algunes de les fites que hem aconseguit des de gener són poder obrir el codi de la web i de l’espai de gestió del projecte sota una llicència lliure (AGPL) i sistematitzar totes les millores que hi volem fer en un llistat d’issues. Amb el procès d’aprenentatge hem aprofitat per millorar algunes pàgines i funcionalitats de la web com per exemple el blog, on hem sistematitzat les categories i col·lapsat els arxius temporals, hem millorat el disseny de les fitxes de les iniciatives, hem afegit els links al footer… A més de moltes millores per al funcionament intern que no s’aprecien a nivell d’usuària final però que ens faciliten la gestió de la web. Cal destacar que, tot i que tenim algunes programadores a la comunitat, moltes d’aquestes millores no les han fet especialistes en web sinó persones que no havien programat mai abans i creiem que això és tot un èxit.

Per fer-ho hem hagut d’aprendre a treballar amb el WordPress i amb llenguatges de programació web com el php, l’html o el css. A més també hem fet reflexions tecnopolítiques com l’ús de plugins o el biaix de gènere en la tecnologia (amb un taller impartit per DonesTech). Una eina en la que hem aprofundit molt durant totes les sessions és el Git, que permet a una comunitat modificar el codi de manera col·laborativa. En particular treballem en l’entorn de Gitlab que podem utilitzar tant per veure com avancem amb el codi com sistematitzar les formacions que fem i els recursos que compartim durant les sessions a la Wiki compartida. Totes aquestes eines ens han de permetre ser autònomes per modificar el codi ben aviat i alhora obrir a la contribució a programadores que s’hi interessen.

Si ets una d’aquestes programadores o tens ganes d’apropar-te a la programació i vols fer-ho juntament amb una comunitat, acompanya’ns! A partir del 25 d’abril, seguirem amb la segona meitat de les sessions que tenim preparades on aprofundirem en l’area de gestió del projecte que és un entorn principalment programat en java per a la gestió de la base de dades de Pam a Pam.

Per inscriure’t, omple el formulari!

 

Per qualsevol dubte podeu contactar amb: dinamitzacio@pap.wtr1.ch.