Doncs sí, per a les persones que puguin fer-ne, ja han arribat les vacances. I és clar, allò que segur que teniu al cap és “marxar”, sortir “volant” dels espais de la quotidianitat laboral i/o domiciliar i, per tant, agafar un mapa per decidir on anar. Un mapa? És clar, el PAM a PAM, el… Llegir més
Doncs sí, per a les persones que puguin fer-ne, ja han arribat les vacances. I és clar, allò que segur que teniu al cap és “marxar”, sortir “volant” dels espais de la quotidianitat laboral i/o domiciliar i, per tant, agafar un mapa per decidir on anar. Un mapa? És clar, el PAM a PAM, el mapa de l’economia solidària de Catalunya. Perquè aquí hi trobem llocs on anar i projectes que ens faciliten el viatge, l’anada i, també, la tornada (a la quotidianitat laboral i/o domiciliar). Som-hi seguint la lletra d’un dels èxits de Kiko Veneno.
Volando voy, volando vengo. Por el camino, yo me entretengo.
Si feu turisme responsable i de proximitat, no agafareu un avió per sortir “volant”, per anar i venir per Catalunya. No, no, perquè llavors no us podríeu “entretenir” pel camí. Agafareu… una bicicleta!
A Sant Boi de Llobregat trobareu Som Bici: la cooperativa sense ànim de lucre que es dedica a fer rutes guiades en bicicleta (pel Delta del Llobregat) i Biciescoles per adults pel Baix LLobregat.
A Barcelona, la referència de l’economia solidària en bicicleta s’anomena Biciclot: la cooperativa de treball que promou la bicicleta com a mitjà de transport ecològic, econòmic, saludable i per una mobilitat sostenible. Per llogar bicicletes i sortides els trobareu a l’ESPAI MARÍTIM – VÉSenBICI, als porxos de la platja del Somorrostro, sota el passeig Marítim de la Barceloneta, 33 (davant l’Hospital del Mar).
I a Manresa, MBici manresana de serveis amb bicicleta: cooperativa sense afany de lucre que es dedica a eco-missatgeria i transport, l’educació (excursions, tallers circulació vial…), rutes turístiques guiades, lloguer i venda de biciletes elèctriques i de segona mà i cursos de mecànica.
Enamorao de la vida, aunque a veces duela, si tengo frío busco candela.
“Fred, fred”, a Catalunya, no gaire durant les vacances de l’estiu sempre que no sigui al Pirineu. Per enamorar-vos de la vida, amb “candela” o sense, precisament a Manresa i, prop de MBici, s’elaboren les propostes de Fent País: una cooperativa que ofereix turisme i consum responsable arreu de Catalunya . En concret, prop de 200 experiències i propostes de cultura, lectura, natura, aventura, alimentació, benestar, gastronomia, enoturisme i allotjament.
Trobareu gastronomia i alimentació als projectes de la Fonda del Saumell a Vallbona d’Anoia i La Fleca l’Aresta a Santa Coloma de Queralt. L’Aresta és un projecte agroecològic, cooperatiu i autogestionari que promou l’agroecologia, la sobirania alimentaria, la cooperació social i un món rural viu i que forma part de Coop57 i de la XES. Elaboren pans i altres productes de fleca amb ingredients ecològics, llevat mare natural i forn de llenya. També realitzen activitats i tallers a escoles, instituts i altres centres formatius per donar a conèixer i experimentar l’agroecologia, el cooperativisme i l’autogestió. A la Fonda del Saumell, hi podreu trobar productes de la terra, ecològics, de proximitat i de temporada., ja que aposten per una forma de consumir responsable i transformadora i enxarxar-se, a l’EcoXarxa d’Anoia, al Coop de Cap i la Cooperativa Integral Catalana.
Señoras y señores sepan ustedes, que la flor de la noche es pa´ quien la merece.
Ai, ai, ai la “flor de la nit”… De dia, i de nit, és meritori conèixer els 22 projectes que formen la Xarxa de Restauració i Cultura Cooperativa (XAREC): projectes diferents, autònoms i allunyats territorialment, però amb els fogons, la cultura i l’Economia Social i Solidària com a denominador comú que comencen a construir una xarxa estable de col·laboració, treball i visibilització. Molts els trobareu al PAM a PAM:la ja anomenada La Fonda del Saumell; el Cafè del centre. Ateneu democràtic i progressista a Caldes de Montbuí; l’Espai cooperatiu de Cuina i Cultura Can Capablanca a Sabadell ;la Terra d‘Escudella a Sants, Barcelona; La Sargantana a Badalona; Els Caus de Mura a Mura (Bages) ;el Kop de mà a Sants, Barcelona;el Koitton a Sants, Barcelona;l’ Ateneu la Base al Poble Sec, Barcelona;el Menjador Ca la rosa. a Sant Andreu, Barcelona ; i Cal Temerari a Sant Cugat del Vallès.
Enamorao de la vida, aunque a veces duela yo no sé quién soy ni lo pretendiera.
Porque a mi me va mucho la marcha tropical, y los cariños en la frontera, me van.
La vida, l’amor, el dolor, les cures, el “carinyu”, saber qui som, que pretenem… quins “temasus”! Entre marxa tropical i fronterera, és possible que en algun moment de lucidesa pensareu que ens mereixem l’alegria de viure la vida tot l’any i no només de “vacances”. Al setembre hi ha projectes que ens ho poden facilitar.
Matriu és un laboratori de democràcia viva, i ofereix formacions, acompanyament, recerca i creació de materials, amb la finalitat d’afavorir que persones i grups esdevinguin agents actius en la construcció de relacions i formes d’organització conscients i respectuoses.
Fil a l’Agulla, cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre que ofereix serveis d’educació i formació, de creixement personal i terapia i de desenvolupament de grups i d’organitzacions en els àmbits de la coeducació, la facilitació de grups, el treball de processos, la gestió de conflictes i l’apoderament personal.
Cúrcuma, una associació que promou la transformació individual i col·lectiva a partir de processos d’empoderament que afavoreixin la consciència crítica i la llibertat integral, des d’una perspectiva de gènere, feminista i comunitària.
Arribats aquí només resta escoltar, cantar i ballar el mestre Veneno al BarnaSants de 2009 i desitjar-vos que us enamoreu de la vida cada dia més! I pròxima estació festival Esperanzah el 7, 8 i 9 d’octubre al parc nou d’El Prat de Llobregat, la festa de l’Economia Solidària!
Article de Xavier Rubio Cano (@xavier_rubio), pluriactivista de Pam a Pam i XES, Cooperativista de Fiare Banca Ètica, Som Energia i Som Connexió.