Estem col·laborant per enfortir les xarxes agroecològiques amb Abastiment Agroecològic, un projecte d’Arran de Terra i Pam a Pam. La base principal és un llistat i un mapa de més de200 projectes agro-ramaders i artesanals que ofereixen aliments locals. Alguns d’ells estan en moment d’urgència arran del tancament de serveis de restauració, fires, mercats o escorxadors; així que necessiten una resposta ràpida per donar sortida als seus productes
El projecte va començar els primers dies de confinament per donar una resposta a l’emergència més immediata des d’Arran de Terra, una sòcia de la XES que es dedica a la dinamització agroecològica. Inicialment, es va crear un formulari per fer una llista i facilitar l’enllaç amb consumidores finals, cooperatives o grups de consum, així com amb distribuïdores. La base de dades de la web del projecte compta ara també amb un mapa de Pam a Pam, s’amplia dia a dia amb nous projectes i s’actualitzen les entrades amb urgència de venda. A més a més, comprèn difusió i pressió política per reforçar a la petita pagesia i rectificar mesures que afecten greument a la Sobirania Alimentària durant l’estat d’alarma causat pel COVID-19; a més d’altres accions enfocades tant a l’enfortiment de producció com del consum. És vital enfortir la demanda a la xarxa agroecològica i acompanyar la seva articulació
Som un projecte productiu. Com puc participar d’Abastiment Agroalimentari?
D’una banda podeu visibilitatzar-vos com a iniciativa productora o artesana inscribint-vos al projecte. A més a més, intentem donar resposta a les urgències directes que ens expliqueu, sovint relacionades amb la logística. A més a més, hem habilitat un espai de suport mutu agroecològic on els projectes ofereixen el seu suport a la pagesia en situació d’emergència per fer front plegades a un moment excepcional.
Quin paper hi podem jugar com a grup de consum?
Sou agents claus a l’hora d’articular el consum responsable i enfortir les relacions de corresponsabilitat entre les productores i la ciutadania. Podeu animar-vos a posar en pràctica algunes bones pràctiques que han dut a terme alguns grups de consum en l’actual situació, o bé proposar-ne de noves.
Com puc comprar ecològic o de proximitat si no estic en un grup de compra col·lectiva?
A banda de les botigues i projectes que agroalimentaris que pots trobar al mapa Pam a Pam i del llistat d’Abastiment Agroecològic, hem fet un recull de les iniciatives comarcals de circuit curt s’han posat en marxa o s’han readaptat amb la nova situació.
Què poden fer les botigues, supermercats cooperatius o centrals de compres de l’ESS?
Podeu fer comandes conjuntes o consultar el llistat per ampliar proveïdores.
I els mercats agroecològics o de pagès?
Continuen sent alternatives estratègiques al model alimentari dominant. Malauradament, en alguns municipis s’han cancel·lat com a mesura de prevenció davant del coronaviru. Per això, hem escrit a alguns ajuntaments animant-los a reconsiderar la decisió i proposant-los mesures que ja prenen alguns mercats a l’aire lliure per evitar contagis en una situació d’emergència sanitària com l’actual.
Què més puc fer per enfortir la xarxa de projectes agroecològics locals ?
Pots partipar en la campanya #TotesATaula d’ Opcions, una cooperativa que fa del consum una eina de transformació socia. Durant l’estat d’alarma donaran el 80% de les noves altes de sòcies i els donatius que rebem a un fons destinat a comprar productes de la pagesia local i agroecològica i distribuir-los entre els col·lectius més vulnerables. A més a més, us animem a fer difusió del projecte a les xarxes amb #AbastimentAgroecològic.
Les adminstracions públiques, quin paper hi poden jugar?
Catàlegs, transport a casa, compra pública o cessió d’espais són exemples de propostes hem recollit en un document de bones pràctiques per al suport a la pagesia del territori. L’hem fet arribar administracions d’àmbit local, comarcal i provincial esperant que serveixi d’inspiració per concretar accions que puguin enfortir la pagesia i el dret a l’alimentació més enllà de l’etapa de confinament.