Aquest estiu practica turisme cooperatiu o col·laboratiu!

L’experiència del turisme de masses, fonamentada en un consum passiu i una explotació insostenible de les destinacions, ha fet patent els seus límits i efectes socials, culturals i ambientals negatius. Afortunadament, existeixen experiències més responsables i sostenibles que inclouen propostes de turisme cooperatiu i/o col·laboratiu. En aquest post fem un repàs a aquestes iniciatives: pren nota per gaudir d’unes vacances millors en molts sentits! (Foto de portada: Serge Saint)

Turisme Cooperatiu

Les cooperatives permeten millorar quantitativament i qualitativament el ventall de propostes turístiques a partir de les seves competències emprenedores, del seu coneixement del territori i de la seva capacitat de treballar en xarxa de cara a promoure un turisme que conjunti la competitivitat econòmica i les necessitats socials i ambientals. Segons Cecop, al menys 1000 cooperatives de treball estan dedicades al turisme a Europa.

Com pots organitzar la teva ruta turística cooperativa?

Consulta la guia interactiva CoopRoute. Des del seu web pots accedir a itineraris de turisme cultural i industrial, a 14 països diferents, proposats per cooperatives amb activitats que promouen el patrimoni local dinamitzant el territori. Et recomanem donar un cop d’ull als punts de les diferents rutes europees de la cultura cooperativa, veuràs que a les catalanes hi apareixen molts punts del nostre mapa!

Per exemple, la primera Ruta Europea de Cooperatives fa parada a Barcelona, on les cooperatives Biciclot La Ciutat Invisible proposen rutes històriques urbanes en bicicleta, a Vallbona de les Monges, on La cooperativa l’Olivera, escollida “Millor Celler 2014” es prepara per a la propera verema, a Els Caus de Mura, un centre d’activitats de turisme responsable enmig de les muntanyes del Parc de Sant Llorenç de Munt i l’Obac. A totes aquestes cooperatives que ja tenim mapades a Pam a Pam se suma l’Agència de Desenvolupament Rural del Berguedà en representació de les cooperatives de la comarca, junt amb diferents cooperatives agràries.

També et recomanem contactar amb Fent País, un punt de trobada entre persones i empreses que cerquen el bé comú de la societat catalana a través de l’oci i el turisme de proximitat. La iniciativa et permet consultar una llista d’activitats i establiments d’oci que comparteixen valors com la responsabilitat social o l’ecologisme.

I per descomptat, si estiueges a Catalunya consulta el teixit cooperatiu de la zona al mapa de Pam a Pam!

Turisme col·laboratiu

Per una altra banda, les iniciatives de consum col·laboratiu ofereixen també una altra forma innovadora de viatjar a preu just que busca el bé comú i respecta el medi ambient. Una oportunitat de viure experiències compartides molt més enriquidores, allunyant-te de nou del turisme de masses i descobrint llocs i persones úniques.

Com planificar un viatge alternatiu?

Pots començar l’experiència visitant Wikitravel, una guia gratuïta de viatges, actualitzada amb les aportacions d’altres viatgers com tu. Un cop sàpigues on vols anar i què voldràs visitar, si has de canviar divises utilitza WeSwap, una web que et permet fer-ho entre particulars estalviant-te la comissió que s’emporten els bancs o els aeroports.

Si utilitzaràs el cotxe per desplaçar-te i vols compartir trajecte i despeses, ho pots fer amb Avancar/Zipcar/AVIS. Per una altra banda, si necessites llogar un cotxe o vols deixar el teu en lloguer mentre estàs fora ho pots fer amb SocialCar. I si, en canvi, has de viatjar en tren, AVE o ferrocarril visita Compartetren per aconseguir descomptes de fins el 60% fent compres col·lectives.

A més, tens moltes possibilitats d’allotjament. Durant la teva estada, pots allotjar-te a casa d’algú i practicar el couchsurfing, hi ha moltíssimes plataformes que treballen aquesta opció, la més coneguda és Airbnb però en aquest article podràs descobrir moltes més. També pots intercanviar el teu pis per un allotjament particular al destí que t’interessi a través de, entre d’altres, webs com KnokMyTwinPlace o IntercambioCasas. O fins i tot plantar la teva tenda d’acampar al jardí d’algú a través de Campinmygarden!

Un cop a destí, l’oferta per viure experiències inoblidables és ben completa. El turisme d’experiències permet estalviar temps de planificació i maximitzar el viatge vivint el destí de la forma més humana i autèntica possible, a través del contacte amb algú local. Per exemple, a Vayable, Nomaders o Trip4Real trobaràs persones locals disposades a fer-te de guia, acompanyar-te a viure noves experiències o a organitzar-te qualsevol tipus de “pla”. També pots anar a sopar a casa d’una persona local i passar una nit única amb els seus amics o altres persones desconegudes gràcies a Eatwith.

Si vols planificar el teu viatge alternatiu, no deixis de visitar el directori de projectes d’economia col·laborativa de ConsumoColaborativo.com, trobaràs aquestes iniciatives i moltíssimes més!

A Pam a Pam també marxem de vacances: ens trobem de nou al setembre i mentrestant et desitgem viure un estiu ben emocionant, autèntic, col·laboratiu i cooperatiu!

 

Fonts d’informació:

Turisme Cooperatiu:
Article El turisme cooperatiu dinamitza el territori d’Olga Ruiz, Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.
Turisme Col·laboratiu:
Pàgina web www.consumocolaborativo.com/
Article El consumo colaborativo revoluciona el turismo de Alternativas Económicas publicat a Eldiario.es