S’acosten les festes i al mapa de Pam a Pam podeu trobar iniciatives que faran més fàcil practicar un consum responsable aquests dies. Des de menjar i beure, fins a idees de botigues on comprar regals. L’Arnau Galí, xinxeta de Pam a Pam, signa l’article on ha recollit tot de propostes. Feu-hi una ullada!
S’acosta Nadal i els normals excessos a què el capitalisme convida a través de les seves múltiples facetes i formes, més o menys visibles, més o menys formalitzades, s’aguditzen els propers dies de manera agosarada. No obstant això, és també ara que podem fer del nostre consum quelcom transformador. Perquè no és en va la màxima escrita – i llegida – a les parets de Mataró que diu que “cooperar és assecar el capitalisme en les seves fonts”. Consumir críticament durant les dates pot tenir, doncs, les mateixes propietats. I més en una de les cites anuals imprescindibles i més importants que té el capitalisme modern. És per això que des de Pam a Pam us proposem que feu ronda pel mapa col·laboratiu i, en funció d’on sigueu, trobeu si el que necessiteu comprar existeix en format ètic i responsable. És molt possible que a aquestes alçades hi sigui. Més bonic i més bo. L’economia social i solidària té cada vegada més alternatives al nostre abast; només cal conèixer-les.
Pel que fa al menjar
Un excés que caracteritza l’època de Nadal són els àpats. Les converses de sobretaula s’allarguen, i de ben segur que en algun moment surt el malestar social que genera el capitalisme salvatge en permanent expansió. Si no hi pensem abans, doncs, la contradicció serà màxima, ja que amb tot el que haurem menjat i begut haurem alimentat precisament el sistema que no ens deixa ser felices ni viure la vida en plenitud. És per això que també us convidem a planificar bé els àpats i a poder escollir com i què menjarem durant aquestes festes. Tenim experiències mapejades que ens permeten que la carn que ens mengem hagi estat feliç, ben cuidada i ben alimentada. Des del pollastre fins la vedella, passant pels embotits. Segurament caldrà que feu comandes especials, però és ben possible que encara hi estigueu a temps i que les productores estaran preparades per assortir-vos de tot el que necessiteu. Estem parlant, per exemple, de la Vedella ecològica del Graner o dels Pollastres de Niu Verd de Sant Feliu Sasserra, o de l’Eco Pallereta de Manresa. Si no voleu fer comandes, podeu anar a la Carnisseria Miralpeix del mercat de Sabadell, a l’Orgull Pagès de Vic o al Rosaplè de Cardedeu, botigues on ofereixen tot tipus de producte càrnic eco i de proximitat amb un component comunitari important. Per amanir-ho, trobareu fruites i verdures, llegums i cereals, torrons, xocolates i cafès de comerç just a les cooperatives i grups de consum! I no deixeu de tastar les transformacions del projecte Espigoladors del parc agrari del Llobregat.
I el beure
El beure també ocupa un espai important, tant en el vermut, la taula com o la sobretaula. Per sort, a Pam a Pam cada vegada hi ha més projectes també en aquesta matèria, des de la cervesa artesana com la Nikasí o La Pirata, fins al vi de nous de les postres de la cooperativa Tres Cadires, passant pel vi ecològic de projectes amb una alta responsabilitat social com l’Olivera o el cava provinent de bodegues de l’economia solidària.
Si el que busqueu són regals
En cas que vulgueu regalar algun detall, tot seguim us n’expliquem algunes idees. Els projectes que aquí hem exposat només són exemples. N’hem tret una representació, però en podeu trobar molts més al mapa!
Si el que teniu ganes de regalar és roba, penseu que darrera la confecció convencional de qualsevol peça hi ha una petjada ecològica i social important. Des del tipus de teixit fins al material amb el que es fabrica, passant pels processos químics que calen i seguint per les condicions de vida de qui els confecciona, la distribució o la venda al públic final. Tots aquests elements acaben confeccionant el preu de venta amb el que una peça determinada surt al mercat. Al mapa de Pam a Pam hi ha un filtre que, sota el nom “tèxtil” ens dóna pas a conèixer totes les iniciatives en aquest sentit que han pogut ser mapejades per les nostres xinxetes.
Podeu trobar tot el munt de botigues de Roba Amiga, que es dediquen a recuperar roba que la gent ja no volem i treballar per la inclusió sociolaboral a través dels llocs de treball que això proporciona. També podem trobar la roba de carrer que projectes com DiomCoop i el Top Manta, les cooperatives que procuren donar sortides sociolaborals a les persones que es dediquen a la venda ambulant pels carrers de Barcelona ens ofereixen. Si seguim amb roba de carrer, podem trobar la roba confeccionada a Igualada per les companyes de Positivament accelerats o altra cop a la Barcelona insurrecte de Sants per les companyes més insurrectes encara i ja casi històriques de La Ciutat Invisible. Si volem regalar quelcom més d’autor, podem visitar la botiga del projecte Miriam Ponsa, que ofereix roba 100% confeccionada a Catalunya, o provar si trobem el que busquem és a Humus vestir sostenible, o a les botigues de Moda sostenible Barcelona. Finalment, si busquem complements i roba podem donar un volt per Back to eco, Coshop, i al barri de Gràcia de Barcelona hi trobarem Velvet , MitK i Olokuti, també amb botiga per a infants Olokuti petits. En resum, que les botigues i els projectes de confecció i disseny de roba eco i sostenible i amb els criteris de Pam a Pam no usles acabareu!
En tot cas, també a l’hora de comprar roba, és important conèixer si la persona a qui va destinada la necessita o la farà servir, que és de qualitat i per tant durable i que compleix amb els requisits per ser roba confeccionada, distribuïda i venuda ecològica i èticament. Si voleu aprofundir sobre roba ètica, ecològica o eticoecològica, podeu fer-ho llegint l’article “Roba conscient: guia ràpida de certificats i etiquetes” de la revista Opcions. I per comprar-la, podeu recórrer a les botigues que el nostre mapa ofereix. Alhora, de ben segur que algunes iniciatives participaran de la 4a Fira de Consum Responsable que tindrà lloc a la Plaça Catalunya de Barcelona entre el 21 de desembre i el 4 de gener. Estigueu atentes!
Pels més petits podeu trobar també joguines a través de botigues on line com ara la que ens ofereix Noraina. A Tortosa hi ha també una bonica experiència de recuperació de joguines de 2a mà per oferir llocs de feina a través del projecte La segona volta, projecte similar al que duu a terme la gairebé cadena Engrunes. A Terrassa també hi podeu trobar la botiga Floropa.
I aquest podria ser el resum de l’article. Des de llibres a sabates, des de menjar a complements tant necessaris per lluir durant les festes que venen. Tot pot haver estat ja produït, distribuït i comercialitzat sota els preceptes i els principis de l’economia solidària. En tot cas, tan ara per festes com la resta de l’any, us animem a practicar un consum responsable i crític i a utilitzar Pam a Pam per fer-ho.
Bones festes, doncs, amb Pam a pam!
Arnau Galí Montiel
Xinxeta de Pam a Pam