Un any més arriba el Dia del Llibre –Sant Jordi, Santa Jordina, com us estimeu més!– i, amb ell, algunes recomanacions perquè pugueu triar llibres d’editorials de l’Economia Social i Solidària. Cada any us recomanàvem llibreries, però enguany anem directament a les editorials. Preparades? Hi ha propostes molt interessants! L’editorial Descontrol ens porta una proposta pels temps que vivim:… Llegir més
Un any més arriba el Dia del Llibre –Sant Jordi, Santa Jordina, com us estimeu més!– i, amb ell, algunes recomanacions perquè pugueu triar llibres d’editorials de l’Economia Social i Solidària. Cada any us recomanàvem llibreries, però enguany anem directament a les editorials. Preparades? Hi ha propostes molt interessants!
L’editorial Descontrol ens porta una proposta pels temps que vivim: Leia, Rihanna & Trump. De cómo el feminismo ha transformado la cultura pop y de cómo el machismo reacciona con terror. En un món cada vegada més ple de fakenews, assenyalaments públics i trolls, la lluita cultural és el principal front de batalla de l’alt-right i el conservadorisme. Però el feminisme cada vegada s’estén més i més ràpid, té alguna relació? Aquesta nova onada feixista és una reacció a les conquistes dels feminismes? Trobareu respostes i també preguntes entre aquestes 144 pàgines impreses al recinte de Can Batlló, a la Bordeta.
I de la més rabiosa actualitat a una proposta que se situa a l’any 1500 a la conca mediterrània de la mà del col·lectiu italià Wu Ming: Altai. Tigre de Paper ens porta
la quasi-seqüela de l’aclamat Q, publicat fa 15 anys. En aquest, sense potser assolir la mateixa qualitat i força narrativa, trobem el mateix esforç del relat de vagarejar per la geografia de la utopia i els forats negres de la història oficial que tan caracteritzen les obres corals d’aquest col·lectiu.
Joseba Sarrionandia torna de la mà de l’editorial Pol·len i aquesta vegada podem gaudir de la seva poesia en una edició bilingüe en col·laboració amb l’editorial
Pamiela. Sota el títol, És morta la poesia?, trobarem paraules que ens parlen de l’esperança, de la lluita i de la identitat, entre d’altres, mirant al passat i al present, però també al futur. Un recull intens i rotund que farà les delícies de qui el tingui a les mans.
Una de les bones notícies editorials ha estat l’ampliació de l’edició d’Ecofeminismo, de l’editorial Icaria. Un llibre de les pensadores i activistes Maria Mies i Vandana Shiva (i amb pròleg de Yayo Herrero), referents del moviment ecofeminista mundial. El llibre situa la responsabilitat i les respostes que les dones podem donar als grans problemes del planeta, tant ambientals com econòmics. Les noves guerres, els conflictes ètnics i el desastre que suposa l’economia de mercat són algunes de les qüestions que, segons les autores, són les més urgents de resoldre.
L’altra bona notícia és la segona edició del llibre Fragmentos de antropología anarquista, de l’editorial Virus. En aquest llibre, David Graber és capaç de recopilar fragments d’experiències en diferents moments i latituds territorials de la història.
Un compendi que també explora diferents concepcions i conceptes per a redefinir en les societats que han de venir. Reflexions bàsiques per a les quals somiem un
món millor i que giren al voltant de la democràcia, l’estat, les alternatives a l’estat, com deixar de pensar en termes de modernitat/tradició, l’antiutopisme, la
capacitat d’imaginació i d’inventiva, com evitar les avantguardes revolucionàries, la crítica a les etiquetes i a la identitat o la formulació de consensos com a eina de decisió, en lloc de delegar a la tirania de les democràcies representatives o majoritàries.
I, ja per acabar, un conte infantil: la il·lustradora Lyona i David Fernàndez s’han ajuntat per dur-nos aquest conte publicat per la cooperativa Amsterdam (editorial del grup cooperatiu Som): La revolta de Santa Jordina. Un conte amb què podreu explicar a les més petites –i a algunes adultes despistades– què va representar l’1 d’octubre i la lluita col·lectiva. Hi trobareu el rei Estat, el drac Mercat… I coneixereu a la valenta Jordina i les seves estratègies –que inclouen un bon grapat de llibres– per acabar amb l’opressió que pateix el poble de Montblanc.