La comissió TIC de Pam a Pam som les persones que fem un seguiment de la web i les incidències tècniques i vetllem per l’ús i la creació de continguts sota llicències lliures i obertes. En aquests últims mesos hem estat buscant alternatives de programari lliure per a les comunicacions internes i us les volem compartir.
Sabem que la teconologia no és neutra. Que en mans dels Frighful Five (Amazon, Apple, Facebook, Microsoft, i Alphabet, aka Google) es converteix en una eina de control, que respon a criteris oposats als de l’ESS. Els monopolis més brutals de la nostra era són tecnològics. La seva emprenta sobrepassa àmpliament l’entorn tecnològic i permea amb facilitat el poder polític i social. La privacitat personal, i col·lectiva, són només dos exemples de les vulnerabilitats a les quals ens exposem com a consumidores de tecnologia.
Tot i que el marc és molt ampli (a dia d’avui costa trobar un sol àmbit que no estigui travessat tecnològicament), a Pam a Pam busquem eines i maneres de fer que estiguin alineades amb l’economia solidària, que posin la comunitat al centre, que ens permetin col·laborar i dinamitzar els nostres procesos interns i externs, sense haver de renunciar als principis que ens defineixen.
Acompanyant els procesos de redefinició de Pam a Pam que s’han donat el 2017, s’ha dut a terme, com no podia ser d’una altra manera, una reevaluació de necessitats, procesos i eines tecnològics. Aviat arribarem a les eines, però primer les conclusions: L’hiperconsumisme tecnològic no beneficia la comunitat i ens desvia dels propòsits buscats. Sorprenent, oi? Al final, resulta que la tecnologia no es diferencia gaire de la resta d’àmbits. Da’ltra banda sí que necessitem eines que facilitin la comunicació interna de la comunitat i que ens permetin compartir documentació per tal de vetllar per la transparència interna del projecte.
En l’equip de Framasoft hem trobat un grapat de bones idees i solucions. Ens agrada molt la seva actitud (free software, free culture, free services, free community) i especialment la seva campanya Degooglisons Internet, hàbilment plantejada i deliciosament evolucionada a Contributopia, que neix amb un ambiciós horitzó de tres anys (2017-2020) per davant. Alguns dels seus serveis al núvol com Framalistes o Framapad estan devenint bàsics per a Pam a Pam, com ho serà també la solució Nextcloud que esperem adoptar aviat. Framasoft no són els únics Indie Hosters que treballen activament per des-googlificar Internet (tenim alguns actors ben a prop de casa com Pangea, La Mar De Bits o Maadix), però sí una de les apostes més encertades i útils, creiem, amb la qual construir l’economia solidària.
Comissió TIC Pam a Pam