S’acosta el 23 d’abril i tenim clar que aquest any la jornada no tindrà res a veure amb la d’altres anys. Però podem fer un gir a la idea de comprar i rebre llibres de manera concentrada en un sol dia. Aquest model cultural fa molt vulnerable el darrer esglaó de la cadena del llibre, les llibreries. I el desestacionalitzem i comprem llibres tot l’any? I si comprem ara i recollim els llibres més endavant? Aquesta i altres propostes es mouen en el sector del llibre en les darreres setmanes.
Catorze llibreries cooperatives de Catalunya han signat el manifest de la campanya ‘Sempre és 23’ per donar visibilitat al sector del llibre més enllà del dia de Sant Jordi. Animem a llibreries de proximitat, editorials, autores, il·lustradores i distribuïdores a adherir-s’hi i participar en les activitats que es faran al llarg de l’any. L’objectiu és promoure la itinerància de públic entre les cooperatives i donar a conèixer un model de llibreries compromeses amb l’entorn.
Les llibreries que impulsen la campanya són del Circuit de Cultura Crítica, Cooperativa i Comunitària, on s’aglutinen propostes culturals diverses de l’economia solidària. És per això que cooperen entre elles, no competeixen: “Per fer valdre la nostra manera de treballar i desenvolupar un ecosistema cultural sostenible i arrelat al territori.” Moltes d’elles les trobareu al mapa de Pam a Pam: La Ciutat Invisible, Llibreria Pebre Negre, La Tribu Llibreria, La Raposa, La Carbonera, Cooperativa Cultural Rocaguinarda, Llibreria Sendak, Synusia, La Capell, Pati Blau Llibres i Nou Rals. Altres llibreries que podeu trobar a Pam a Pam són: La Caníbal , Aldarull, Personal Book, El Lokal, Aida Books & More, Veus amb veu i Saturnàlia de Barcelona; o Papasseit de Manresa, La Llibreteria de Gelida i Espai Llavors de l’Hospitalet de Llobregat.
A més, un bon nombre de llibreries i establiments culturals continuen difonent i reivindicant a les administracions les reivindicacions de la campanya ‘Les Llibreries Proposem’: carència en el pagament de lloguers i subministres (aigua, llum i gas) així com de les quotes a la Seguretat Social i autònoms mentre duri la pandèmia. També proposen de crèdits tous (0% d’interès) a banca ètica i cooperativa i ajudes extraordinàries a l’ICUB i a la Generalitat per poder fer front a la situació. En definitiva, s’afegeixen a les demandes d’un Pla de Xoc Social per a superar aquesta crisi, especialment a l’exigència d’una renda bàsica universal.
Una altra iniciativa que de solidaritat en el sector s’anomena Llibreries Obertes. És una eina de suport en temps d’excepcionalitat que esdevé alternativa a les grans plataformes de venda online com Amazon, El Corte Inglés o La Casa del Libro, que són les principals beneficiades d’aquesta crisis global. Permet fer una compra avançada de llibres a través d’Internet per poder garantir que les nostres llibreries es mantinguin obertes un cop hagi passat l’alerta sanitària. Les llibreries ingressen els diners de les compres íntegrament ara per poder fer front a les despeses d’aquest període i els llibres es podran recollir quan la llibreria aixequi la persiana.