En els darrers mesos, Pam a Pam ha estat present en diversos espais internacionals sobre mapatges d’economia social i solidària. Us compartim els aprenentatge i els reptes de futur que ens han obert aquestes experiències.
En els últims mesos Pam a Pam ha participat de varis processos d’articulació que travessen les fronteres geogràfiques del nostre projecte. D’una banda, al març vam assistir a Florència a un laboratori de cocreació d’un mapatge agregat. En aquesta ocasió, juntament amb altres processos de mapatge d’alternatives de consum (Green Maps i Italia Che Cambia), desenvolupadors de codi i referents del procomú, vam co-gestar la llavor d’Intermapping: un projecte que vol aglutinar diferents mapatges col·lectius d’alternatives de consum d’arreu del món per tal de visibilitzar-les en un sol mapa conjunt.
Aquella setmana intensa ja ens va fer reflexionar sobre la forma en la que compartim les nostres dades i les eines tecnològiques que utilitzem. Enn com aportem al procomú. Vam aprendre sobre la tecnologia Linked Open Data que permet compartir les dades d’una forma descentralitzada i eficient, mantenint l’enmagatzematge d’aquestes en els projectes d’origen. Actualment, des de la comissió web, estem treballant per mirar d’implementar aquesta tecnlogia dintre de la futura web per tal de compartir la informació de les iniciatives.
Més recentment, el passat cap de setmana 9-10-11 de juny, vam tenir el privilegi de participar a l’UniverSSE 2017: el 4rt congrès Europeu d’Economia Social i Solidària que organitza RIPESS cada dos anys. En aquesta ocasió la trobada va tenir lloc a Atenes i va comptar amb uns 400 participants d’arreu del món (principalment Europeus i llatinoamericans). Es van tractar moltes línies de treball diferents que anaven des de sectors concrets com l’agroecologia o els mitjans de comunicació alternatius, fins a temàtiques més transversals com el Procomú o les polítiques públiques per impulsar l’ESS.
Pam a Pam va participar de dos tallers. El dissabte al vespre, juntament amb Balanç social, vam presentar els indicadors que utilitzem a la XES per delimitar què és l’ESS. Volem compartir-vos l’entusiasme amb el que va rebre el públic la nostra intervenció. En general, durant tot el cap de setmana, es va percebre que, a Catalunya, el grau d’estructuració de l’ESS era força més avançat que en altres territoris. En concret, en el debat posterior a la sessió es va destacar que el desenvolupament d’eines pròpies de diagnòstic amb indicadors concrets ens fa guanyar el que es va anomenar la batalla pels significants. Els indicadors no són només útils a l’hora de poder fer mapatges i diagnòstics, sinó que ens permeten delimitar què entenem per ESS i cap a quin horitzó volem caminar amb les nostres iniciatives.
Diumenge al matí vam poder compartir amb altres processos de mapeig, la nostra metodologia comunitària per alimentar el mapa. Aquest taller estava organitzat per Panorama, que és un procès que va començar el 2013 dintre el marc de RIPESS per tal de definir indicadors conjunts d’economia solidària. També des d’aquest front, desbordem les fronteres geogràfiques de Pam a Pam per tal de contribuir a la intel·ligència col·lectiva i construir eines que donin resposta a necessitats de l’ESS més enllà de Catalunya.
Per tot plegat ens felicitem per la feina feta, i volem que la comunitat de xinxetes sigui conscient de la potència que desprén el projecte quan s’enmiralla en la realitat de l’Economia Solidària més enllà de les nostres fronteres. D’atra banda també ens ha fet adonar-nos d’algunes mancances que ja hem començat a treballar: Com compartim les nostres dades? Com aportem al procomú? De quines eines tecnològiques fem ús?
Tenim molts reptes per al proper curs i esperem, com sempre, poder-los encarar col·lectivament i incloure el coneixement de la comunitat Procomú de Barcelona de cara a desenvolupar una nova web i les llicències sota les que compartim el coneixement que generem. En aquesta línia, participarem de les jornades Procomuns que se celebren el proper 27 i 28 de de juny al 22@. També ens alegra que la FESC 2017 tingui com a eix central el procomú i la comunitat; us recordem que se celebrarà els propers 20, 21 i 22 d’Octubre i ja estan obertes les inscripcions!
Seguim enxarxant-nos amb articulacions locals i amb processos de mapatge d’arreu del món. Seguim mostrant alternatives, per enfortir l’economia solidària. Seguim creant comunitat!